Victorian Inspired

Victorian Inspired

Scris de Anca in data de: January 27th, 2013

In ultima vreme am avut mai mult timp la dispozitie si am avut ocazia sa ma mai joc cu search-ul domnului Google si sa vad ce noutati au mai aparut in lumea asta handmade.  Pe langa multe dragalasenii cusute, pictate, brodate sau modelate am gasit multe obiecte de asa zisa inspiratie victoriana. Am observat ca in ultima vreme e un trend in materie de moda sa te inspiri din trecut. Am vazut fuste inspirate din anii ’50, pantaloni evazati ca in anii ’70, rochii cu talia joasa ca in anii ’20 insa in materie de bijuterii in mod clar trendul este de inspiratie provenita de la bijuteriile victoriene si edwardiene.

Cred ca aceste bijuterii pot fi caracterizate prin grandoare. Majoritatea pieselor sunt mari, supra-incarcate cu pietre pretioase in diverse forme si marimi. In caz ca nu se dorea aceasta opulenta exista si varianta cameelor (provenite din antichitate dar repopularizate in perioada victoriana), mai mici, mai finute si mai delicate, cu diverse motive (portrete, trandafiri sculptati etc).

Acum aproximativ 2 ani am avut ocazia sa intru in contact cu moda victoriana si costumele vremii deoarece am ales sa imi scriu lucrarea de licenta pe aceasta tema. Titlul lucrarii mele a fost “Moda feminină şi consecinţele ei asupra sănătăţii în societatea urbană românească între 1830-1910″. In primul capitol am realizat un istoric al evolutiei modei de la 1830 pana la 1910 si am reusit astfel sa observ in detaliu costumul feminin din acea perioada (desi am vorbit despre cazurile din Romania este stiut ca moda secolului al XIX-lea de la noi era inspirata de cea occidentala) si desigur, si bijuteriile, desi acestea nu faceau subiectul lucrarii.

Pentru ca ma ocupam in paralel si cu cercelitul si am simtit nevoia unei maturizari a produselor mele am inceput sa ma inspir din bijuteriile victoriene si sa adaptez modelele respective in combinatie cu fimo si cu metalele de acum. Am gasit pe internet multe forme si baze din bronz (metal nespecific bijuteriilor victoriene, aurul si argintul fiind metalele folosite in acea perioada) care mi s-au parut ideale deoarece dadeau impresia de obiecte invechite, innegrite de trecerea timpului. De asemenea, in loc de pietrele pretioase am ales sa folosesc fimo, care inlocuia coloritul dat de pietre dar oferea un aspect similar bijuteriei. In locul cameelor specifice perioadei am adaptat ideea si am modelat niste mici tablouri florale pe care le-am incadrat in rame de camee. Iar pentru ca m-am inspirat din bijuteriile secolului al XIX-lea, m-am hotarat sa numesc colectia “Victorian Inspired”.

Colectia a avut succes si asta m-a ambitionat sa continui cu mai multe modele si sa imbogatesc colectia pe parcurs.

O sa atasez mai jos niste fotografii cu astfel de bijuterii, ca sa se inteleaga mai clar despre ce anume vorbesc.

Fotografiile sunt luate cu link direct de la sursa. Pentru aflarea sursei click dreapta pe poza si “Open in a new tab”.